ZDRAVÉ POTRAVINY: Polievky s hubou SHIITAKE

Shiitake huba má ázijský pôvod, presnejšie pochádza z Číny a Japonska, kde bola a je používaná predovšetkým ako potravina. Vďaka jej vlastnostiam, dopyt po tejto hube na svetovom potravinárskom trhu neustále rastie.

Obsahuje:
  • prírodné antibiotiká - polysacharidy Lentinan a Lecitin viažuce sa na bielkoviny, taktiež sa skladá z menších molekúl ako terpény a steroidy. Tieto látky majú antivírusový účinok, regulujú krvný tlak a zmenšujú obsah lipidov (tukov) v krvi. Tieto biologicky aktívne zložky môžu byť použité pri liečbe infekcií, nádchy alebo prechladnutí, cukrovke, srdcových ochorení, pečeňových ochorení
  • ergosterol, ktorý sa vplyvom ultražiarenia premieňa na vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu organizmu
  • z minerálov obsahuje hlavne kalcium, fosfor a železo

Každý, kto mal príležitosť užívať shiitake hubu môže potvrdiť jej silné antibiotické a imunostimulatívne vlastnosti. Keď vezmeme všetky tieto obohacujúce vplyvy na ľudský organizmus do úvahy, shiitake huba je špeciálne odporúčaná pre deti a pri prevencii rôznych chorôb.

V kontrolovanom experimente počas 10-tich rokov, pri ktorom skupina ľudí užívala shiitake hubu a polievky na dennej báze, bolo potvrdené, že v prípade každého člena tejto skupiny, poklesla hranica cholesterolu, zvýšila sa imunita a obsah cukru v krvi bol optimálne stabilizovaný. Shiitake produkty takisto pomáhajú predchádzať vzniku trombóz a rakoviny. Taktiež posilňujú imunitu a regulujú obsah uhľohydrátov v organizme, čo má vplyv na správnu mozgovú a nervovú činnosť.

link na produkty:
http://www.berkana.sk/vv.php?search_string=&id_vyrobca=77

Použitie: Dáme zovrieť 1 l vody. Na chvíľku ju preložíme mimo ohňa, rozmiešame celý obsah vrecúška a na veľmi miernom ohni za občasného premiešania varíme 10 min. Dobré sú aj s pridaním ovsených vločiek, nori vločiek a pod. Na tanieri môžeme zjemniť bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.

Objem polievok: 50 g (4 porcie)